Як українець Павло Танасюк підкорює космос – бізнес-сніданок в Групі компаній МТІ


У МТІ Group пройшов по-справжньому космічний бізнес-сніданок!🚀

В гості завітав Павло Танасюк – засновник і генеральний директор британського космічного стартапу Spacebit! На сьогодні це єдина компанія у світі, що забронювала собі два запуски на Місяць у 2021 році.

Павло народився в Житомирі, а останні 15 років проживає у Лондоні. Його називають українським Ілоном Маском, адже його бізнес також розпочався з заснування електронної платіжної системи MoneXy — першої на території України. Павло був генеральним директором і співзасновником платіжної системи MoneXy. Як і Ілон Маск, згодом Павло продав успішний бізнес, інвестувавши гроші в космічні проєкти, такі як Spacebit.

У кінці 2021 року компанія Spacebit відправить на Місяць робота-павука Asagumo (у пер. з японської – “вранішній павук, що приносить удачу) на “ногах” замість коліс, для дослідження лавових печер. Spacebit забронював місця на двох місіях: Astrobotic і Intuitive Machines. Один місяцехід вирушить на борту ракети ULA Vulcan, другий – SpaceX.
Павло розповів про основні задачі місії та небезпеки, які можуть очікувати робота при її здійсненні. За планом при підльоті до Місяця від ракети відʼєднається лендер, за допомогою якого робот здійснить посадку на поверхню. Після посадки Asagumo віддалиться на відстань 10 метрів від спускового апарата і за допомогою своїх бортових датчиків зробить фото-, відеозйомку і лазерне 3D-сканування. Отримані дані будуть передані на Землю. Найбільший ризик повʼязаний з можливим виходом із ладу батареї – адже температура на поверхні Місяця може падати до -170 °C.

Справжньою приємністю було дізнатися, що Spacebit планує доправити на місяць українську символіку і прапор. Окрім цього, в Україні буде виготовлений радіаційний датчик для місії🇺🇦

Чому саме Місяць? Павло називає декілька аспектів. Перший – це розвиток космічної економіки. Саме на Місяці буде перша космічна база нашої цивілізації на шляху до освоєння інших планет, зокрема Марса. До того ж є реальна перспектива видобутку корисних копалин і розвитку промисловості на Місяці. Другий аспект – освоєння космосу, як одна з глобальних цілей людства. Колись людина відкривала нові континенти на Землі, час робити те ж саме у космосі – жага до здійснення першовідкриттів закладена у нашій природі. Улюблена приказка Павла: “We have to explore and research the environments and resources of other planets to help us create sustainability on Earth.”, дуже надихаюче, правда ж?!

Дякуємо Павлу за неймовірну глибоку натхненну зустріч та бажаємо успішної висадки на Місяць!

Майбутнє вже тут, і ми раді бути його творцями!